ယမင္း (ျမစ္မခ)
7 May, 2012
ဆန္ေစ်းကြက္တြင္း ျပည္ပ၀ယ္လုိအားက်ဆင္းလာျခင္းေၾကာင္႔ Export လုပ္ငန္းမ်ားရပ္နားထားၿပီး စုိက္ပ်ဳိး ေတာင္သူမ်ားအေပၚ ထိခိုက္မူမ်ားရွိ လာ ေၾကာင္း ဆန္ကုန္သည္မ်ာထံက သိရသည္။
“တစ္လေလာက္ရွိၿပီ ျပည္ပတင္ပို႔မႈေတြ နားထားရတာ။ အိႏၵိယဘက္က ဆန္ေတြ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ပို႔တဲ့ နိုင္ငံ ေတြကို အ၀င္မ်ားတယ္။ အဲဒါေၾကာင္႔ ကၽြန္ ေတာ္ တုိ႔ ဆန္ေတြေရာင္းအားက်သြားတယ္။ ေတာင္သူေတြ အေနနဲ႔ လည္း အေရာင္းအ၀ယ္မျဖစ္ေတာ႔ စုိက္ပ်ဳိးစရိတ္အတြက္ အခက္အခဲေတြ ႀကဳံေန ရတယ္” ဟု ဘုရင့္ေနာင္ ဆန္ Export လုပ္ငန္းရွင္ ကိုရဲေနာင္က ေျပာသည္။
ျပည္တြင္း စပါးေစ်းကြက္၌ မတ္လဆန္းပုိင္းတြင္း ဇီယာစပါးတင္းတစ္ရာလွ်င္ က်ပ္ ၃သိန္း ၅ေသာင္း ၀န္းက်င္ ျဖင္႔ အေရာင္းအ၀ယ္ျဖစ္ခဲ႔ၿပီး လက္ရွိတြင္ က်ပ္ ၃သိန္း ၃ေသာင္းသုိ႔က်ဆင္းခဲ႔ၿပီး ၀ယ္လုိအားက်ဆင္းခဲ႔၍ အေရာင္းအ၀ယ္ျဖစ္ေပၚမႈပါ က်ဆင္းလ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
“ျပည္ပက ၀ယ္လုိအားက်ေတာ႔ စီးပြားေရးသမားေတြက ေတာင္သူေတြ ဆီကေန အ၀ယ္နည္းတယ္။ အဲဒါ ေၾကာင္႔ ေတာင္သူေတြ မွာေရာင္းဖုိ႔ ျပဳဖုိ႔ အတြက္ နည္းနည္းခက္သြားတယ္။ စုိက္ပ်ဳိးစရိတ္အတြက္ အရင္းအႏွီး လည္းနည္းသြားႏုိင္တယ္” ဟု ပဲခူးဘက္မွ စပါးစိုက္ေတာင္သူတစ္ဦးက ေျပာသည္။
၂၀၁၂ခုႏွစ္ မတ္လဆန္းပုိင္း ျပည္ပသုိ႔ (Export) ဆန္တင္ပုိ႔ရာတြင္ ၂၅ မတ္ ဆန္ တစ္တန္လွ်င္ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၃၄၀ ၀န္းက်င္ခန္႔ရရွိခဲ႔ၿပီး တစ္ႀကိမ္ တင္ပုိ႔လွ်င္ တန္ ၅၀၀ (အိတ္ေရ တစ္ေသာင္း) ႏူန္းတင္ပုိ႔ ေနရ ေၾကာင္း သိရသည္။
“အေရာင္းအ၀ယ္က ပုံမွန္ပါပဲ။ ေႏြစပါးေပၚခ်ိန္ဆိုရင္ မိုးစပါးက အေရာင္းေအးသြားတယ္။ အခု Export ေတြ ရပ္နားေနရတာေတြက ျပည္တြင္းက ပို႔တဲ့ ဆန္ေတြက Quality မမွန္လို႔ ထင္တယ္။ ဟိုတေလာကေတာင္ ဒီက ပို႔တဲ့ဆန္ေတြ အင္ဒိုနီးရွားမွာ reject ျဖစ္တယ္ၾကားတယ္” ဟု ဘုရင့္ေနာင္မွ ဆန္ ကုန္သည္ ကိုထြန္း၀င္းက သုံးသပ္ေျပာဆိုသည္။
လက္ရွိ (Export) ဆန္ေစ်းကြက္၌ ၂၅မတ္ ဆန္တစ္တန္လွ်င္ အေမရိကန္ေဒၚလာ ၃၁၀ ၀န္းက်င္ခန္႔ ေစ်း ေပါက္ေၾကာင္း ျပည္ပတင္ပုိ႔မႈလုပ္ငန္းအခ်ဳိ႕ ေခတၱရပ္နားထားေၾကာင္း သိရသည္။
ျပည္ပ(Export) တင္ပုိ႔မႈမ်ားအေနျဖင္႔ ဘဂၤလားေဒ့(ရွ္)၊ အာဖရိကႏိုင္ငံမ်ားသို႔ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ရာမွ ယခုအခါ ထိုနိုင္ငံမ်ားသို႔ အိႏၵိယဘက္က ဆန္မ်ား၀င္ ေရာက္လာေသာေၾကာင့္ ျပည္တြင္းဆန္မ်ား ၀ယ္ယူမႈ နည္းပါးသြား ေၾကာင္းကိုလည္း ကုန္သည္မ်ားထံက သိရွိရသည္။
Ref: ျမစ္မခ
Tuesday, May 8, 2012
ဆန္ျပည္ပ၀ယ္လိုအားက်ဆင္းေနျခင္းက ေတာင္သူမ်ားအေပၚ ထိခိုက္မႈရွိ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment