ယမင္း(ျမစ္မခ)
16 Jul, 2012
မုိးရာသီတြင္ အျဖစ္မ်ားေသာ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာေရာဂါအားေပ်ာက္ကင္းလုိမႈေၾကာင္႔ ေဆးမွားယြင္းစြာ ေသာက္သုံးမိပါက ၀မ္းဗုိက္ေဖာင္းတင္းကာ အူပုတ္သည္မွအစ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆုိးက်ဳိးအေနျဖင္႔ အသက္ဆုံးရံႈးသည္အထိ ႀကဳံေတြ႔ႏိုင္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက ဆိုသည္။
“လူနာေတြက ၀မ္းပ်က္ၿပီဆုိရင္ ပဋိဇီ၀ေဆးေတြကုိ အရင္စလုိ ေသာက္သုံးၾကတယ္။ေဆးခန္းကုိ ေရာက္လာ တဲ႔ လူနာေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားက အေမာက္စလင္ေဆးေတာင္႔နဲ႔မက္ထရုိေဆးျပားေတြကို ေသာက္ထားၾကတာ ကိုေတြ႔ရတယ္။ မလုိအပ္ပဲပုိးသတ္ေဆး ေတြကုိ ေသာက္သုံးမိတဲ႔အတြက္ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆုိးက်ဳိးေတြ ျဖစ္လာတယ္” ဟု အလုံၿမိဳ႕နယ္မွ အေထြေထြေရာဂါကု ဆရာ၀န္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ပဋိဇီ၀ေဆးတြင္ ၀မ္းပိတ္ေဆး (သုိ႔) ၀မ္းရပ္ေဆးဟု လူသိမ်ားေသာ လုိမုိေတး၊ဒုိင္ကလုိေတးေဆးမ်ား ေသာက္သုံးျခင္းျဖင္႔ ၀မ္းေရာဂါ အား သက္သာေစေသာ္လည္းအဆုိပါေဆးမ်ားသည္ အူလႈပ္ရွားမႈအား ေႏွးေကြးေစေၾကာင္း၊ အူတြင္းရွိ၀မ္းအရည္မ်ား စအုိျပင္ပသုိ႔ မထြက္ႏုိင္ေတာ႔ပဲ အူတြင္း၌ ပုိမုိစုစည္းကာဗုိက္ေဖာင္းတင္းလာတက္ျခင္း၊ အူလႈပ္ရွားမႈမ်ား ၿငိမ္သြားခဲ႔ပါကအူပုတ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚ တက္ေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက ဆုိသည္။
၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာေရာဂါသည္ မိုးရာသီတြင္ အမ်ားဆုံးျဖစ္ပြားတက္ကာရင္႔မွည္႔လြန္ သီးႏွံမ်ား၊ ရက္လြန္ အစားအစာမ်ားႏွင္႔ ေရစုိ ေပ်ာ႔ရြဲေနတက္ေသာ အသီးႏွံမ်ား စားသုံးမိပါက ျဖစ္ပြားတက္ၿပီးငရုပ္ဆီႏွင္႔ အခ်ဥ္ရည္မ်ားစားသံုးျခင္းေၾကာင္႔လည္း ျဖစ္ပြားတက္ ေၾကာင္းသိရသည္။
“ကၽြန္မတုိ႔ကေတာ႔ ၀မ္းသြားၿပီဆုိရင္ ေဆးဆုိင္က ေဆးပဲ၀ယ္တိုက္ လုိက္တာ။၀မ္းသြားတာ ရပ္သြားတယ္ ဆုိရင္ ေသာက္လုိက္တဲ႔ေဆး ေတာင္ သူမ်ားျဖစ္ရင္ညႊန္းလုိက္ေသး တယ္။ မုိးတြင္းဆုိရင္ေတာ႔ ယင္နားစာ ေတြ၊ အခ်ဥ္အစပ္မစားမိဖုိ႔ေတာ႔ သတိထားပါတယ္။” ဟု လႈိင္သာယာ၊ စက္မူဇုန္မွမခင္ေလးမြန္က ေျပာ သည္။
မိုးရာသီကာလတြင္ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာေရာဂါအား ကာကြယ္ရန္အတြက္ လတ္ဆတ္သည္႔အသီးအႏွံမ်ား ကုိသာ စားသုံးသင္႔ေၾကာင္း၊ စားသုံးမည္႔ ဟင္းလ်ာမ်ားအားက်က္ေအာင္ခ်က္ၿပဳတ္ၿပီးမွ ပူပူေႏြးေႏြးစားသုံး သင္႔ေၾကာင္း၊ ေပ်ာ့ရႊဲၿပီးအနံံံ႔အသက္ မေကာင္းမြန္ေသာ အစားအစာမ်ားအား ႏွေမွ်ာတြန္႔တိုမေနပဲ လႊင့္ပစ္သင္႔ေၾကာင္း၊ မိုးေရကို သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္းခံယူထားၿပီးက်ိဳးခ်က္ေသာက္သုံး သင့္ ေၾကာင္း၊ ၀မ္းေရာဂါျဖစ္ပြား ခဲ႔ပါကပဋိဇီ၀ေဆးမ်ားအား လြယ္ကူစြာ မေသာက္သုံးသင္႔ေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားမွအႀကံျပဳေျပာဆုိသည္။
“မုိးတြင္းဆုိရင္ ၀မ္းေရာဂါက အျဖစ္မ်ားတယ္။ ျဖစ္ရင္လည္း လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႔မလုိအပ္တဲ႔ေဆးေတြ ၀ယ္ မေသာက္ပါနဲ႔။ ၀မ္းအရမ္း သြားခဲ႔ရင္၀မ္းရပ္ေဆးေသာက္သုံးရမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဓါတ္ဆားရည္ေသာက္ေပး သင႔္တာတယ္။ဓါတ္ဆားရည္က ခႏၶာကုိယ္ထဲက ခမ္းေျခာက္သြားတဲ႔ ေရဓါတ္ကုိ ျပန္လည္ျဖည္႔ဆည္းေပး တယ္။ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာျဖစ္ၿပီဆုိရင္ လြယ္ကူတဲ႔ကုသမႈက ေတာ့ဓါတ္ဆား ထုတ္ ျဖစ္ပါတယ္။ အေရးေပၚ ကုသရၿပီဆုိရင္လည္း ေသြးေၾကာထဲကုိသြင္းဖုိ႔အတြက္ ဓါတ္ဆားရည္ပုလင္းကုိ သုံးရတာပဲ ” ဟု ဒဂုံၿမိဳ႕သစ္ေျမာက္ပိုင္းမွ ေဒါက္တာစန္းသီတာေအာင္မွ အႀကံျပဳ ေျပာသည္။
၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာေရာဂါျဖစ္ပြားခဲ႔ပါက ဓါတ္ဆားေရအားေသာက္သုံးေပးရန္လိုအပ္ေၾကာင္း၊ ဓါတ္ဆားေရ ေသာက္ရာတြင္ ၀မ္းသြား သည္႔အရည္ပမာဏထက္ပုိမုိ ျဖည္႔တင္းေသာက္သုံးသင္႔ေၾကာင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္း အတြက္သီးသန္႔ေဖၚစပ္ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ဓါတ္ဆားထုတ္ အညႊန္းအတုိင္းေသာက္သုံးသင္႔ေၾကာင္း ကိုလည္း သိရသည္။
ႏွစ္စဥ္ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာေရာဂါသည္ ကမၻာ့လူဦးေရေပါင္း သန္း(၇)ေထာင္ေက်ာ္အနက္မွ လူဦးေရ သန္း(၅) ေထာင္ေက်ာ္ တြင္ ျဖစ္ပြားေၾကာင္းကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ႀကီးမွ တြက္ခ်က္ထားေၾကာင္းလည္း သိရွိရ သည္။
Ref: ျမစ္မခ
Tuesday, July 17, 2012
၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာျဖစ္ပါက ဓါတ္ဆားရည္ပိုမိုေသာက္သံုးသင့္ဟုပညာရွင္မ်ားအႀကံျပဳ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment