Wednesday, July 13, 2011

အီကုိလုိင္ပုိး ျမန္မာျပည္တြင္ ေတြ႔ရိွ

ဟိန္းေဇာ္
13 July 2011

ဥေရာပတြင္ အႏၱရာယ္ အႀကီးအက်ယ္ ေပးေနသည့္ အီကိုလုိင္ (E.Coli) ဗက္တီးရီးယားပိုးကို ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္လည္း မၾကာ ေသးမီက ေတြ႔ရွိရေၾကာင္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါး ကြပ္ကဲေရး ဌာနမွ တာ၀န္ရွိသူတဦးက ေျပာသည္။

သုိ႔ေသာ္လည္း အီကိုလုိင္ပုိး ၅ မ်ဳိး ရိွသည့္အနက္ ျမန္မာျပည္တြင္ေတြ႔သည့္ ပုိးမွာ လူ႔အသက္ကုိ အႏၱရာယ္ ေပးေစႏိုင္ေသာ Enteroharmorrhagic Escherichia Coli (EHEC) အမ်ိဳးအစား မဟုတ္ေၾကာင္း သူက ေျပာသည္။

“EHEC အမ်ိဳးအစားေတာ့ မဟုတ္ဘူး။ အဲဒီပိုး မေပါက္ပြားေအာင္ေတာ့ အစားေသာက္ေတြ အသီးအႏွံေတြကို ေသခ်ာ ေဆးေၾကာ ဖို႔ေတာ့ လိုအပ္တယ္” ဟု အစား အေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးကြပ္ကဲေရး ဌာနမွ ညႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒါက္တာ ေက်ာ္လင္းက ဆိုသည္။

၎တုိ႔၏ ဌာနက စားေသာက္ဆိုင္မ်ားကုိ သြားေရာက္ စစ္ေဆးရာမွ အစားအစာ တခ်ဳိ႕တြင္ အီကုိလုိင္ပုိး စတင္ ေတြ႔ရိွခ့ဲျခင္း ျဖစ္သည္ဟု သိရသည္။

အီကိုလုိင္ေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ရန္ စုိက္ပ်ဳိး ေမြးျမဴေရးၿခံ၊ သားသတ္႐ံုတုိ႔မွ ၀န္ထမ္းမ်ားကို လုပ္ငန္းခြင္အတြင္း သန္႔ရွင္းစြာ ကိုင္တြယ္၊ ေဆာင္ရြက္နည္းမ်ား ပညာေပးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းက ရွင္းျပသည္။

အမ်ားျပည္သူလည္း အီကုိလုိင္ပုိး ကူးစက္မႈအေၾကာင္း သိရိွရန္ အေရးႀကီးသည္ဟု ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ရွိ အေထြေထြ ေရာဂါ အထူးကု ဆရာဝန္တဦးက ဆုိသည္။

“အဲဒီလိုျဖစ္တယ္ဆို က်န္းမာေရး ဦးစီးဌာန အေနနဲ႔ ျပည္သူေတြ သိသင့္ သိထိုက္တာကိုေတာ့ သိေအာင္ ပညာ ေပးသင့္တယ္။ ဒီပိုးက ဝမ္းေလွ်ာတာ၊ ဝမ္းကိုက္တာ၊ အစာ အဆိပ္သင့္တာ စတဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏိုင္တယ္။ အသားစိမ္း ငါးစိမ္းေတြ၊ ႏြားႏို႔ အစိမ္းေတြကေန တဆင့္ ေရာဂါမ်ား ရႏိုင္တယ္” ဟု ထုိဆရာဝန္က ေျပာသည္။

အီကိုလုိင္ေၾကာင့္ ဂ်ာမနီႏွင့္ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံ တုိ႔တြင္ မၾကာေသးမီက လူ ၅၀ နီးပါး အထိ ေသဆံုးခ့ဲရသည္။
သုိ႔ေသာ္ လည္း ျမန္မာ ျပည္သူ အမ်ားစု အတြက္ အီကုိလုိင္က အသစ္အဆန္း ျဖစ္ေနသည္။

“က်မတို႔ေတြကေတာ့ အီကိုလုိင္ ဆိုတဲ့ ပိုးလည္း မၾကားဖူးဘူး။ ဘယ္ကေန စျဖစ္တယ္ ဆိုတာလည္း တိတိက်က် မသိဘူး။ ေရာဂါေတြကလည္း ဝက္နားရြက္ျပာ ျဖစ္လိုက္၊ စံုေနတာပဲ။ ဘယ္အစားအစာ စားရမလဲေတာင္ မသိဘူး” ဟု ဗိုလ္တေထာင္ ၿမိဳ႕နယ္ရွိ အိမ္ရွင္မ တဦးက ဆိုသည္။

လူ႔အသက္ကုိ အႏၱရာယ္ ေပးေစႏိုင္ေသာ EHEC အမ်ဳိးအစား အီကုိလုိင္ေၾကာင့္ ၾကြက္တက္ျခင္း၊ ဖ်ားနာျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာ ျခင္း၊ တခါတရံ ေသြး၀မ္းသြားျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

တျခားေသာ အီကုိလုိင္ပုိး ၄ မ်ဳိးမွာ Enteropathogenic Escherichia Coli (EPEC), Entertoxaegenic Escherichia Coli (ETEC), Enteroaggregative Escherichia Coli (EAEC), Enteroinvasive Escherichia Coli (EIEC) တုိ႔ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

Ref: ဧရာ၀တီ

0 comments:

အေပၚသို႔